Освіта в Україні та за кордоном

debugger

Moderator
Команда форуму
Реєстрація
27.02.09
Місто
Киев
Чиновники обіцяють більше свободи студентам у зміні спеціальності, виборі предметів і терміну навчання.
Уряд прийняв концепцію оптимізації вищої освіти і вважає, що йдеться про наближення до європейських стандартів.

Тепер у студентів буде більше вибору: скільки вчитися, які саме предмети цікаві й навіть зможуть змінювати спеціальність після 1–2 років навчання.
Детальніше про нововведення.
  • Студенти за контрактом можуть регулювати термін навчання.
Наприклад, завершити бакалаврат за 3 роки замість чотирьох. Або навпаки — здобути ступінь за 6 років.
Що це дасть? Це допоможе формувати зручний графік, якщо працюєте чи хочете приділити більше уваги певним предметам.
  • Студенти зможуть вибирати спеціальність після першого чи другого курсу.
Аргумент такий: 17 років суперскладно вибрати професію на все життя, тому даємо студентам більше часу та можливостей, щоб визначитися. Вступаєте на певну галузь, 1—2 роки вивчаєте загальні предмети, далі — вибираєте конкретну спеціальність, яка до душі.






  • Замість заочного чи вечірнього навчання — дистанційне.
Україні потрібні освічені громадяни, тому відмовляємося від заочки з 2024 року. Аргумент МОН — заочна форма навчання — радянський рудимент освіти. Дистанційне навчання показало себе ефективніше, ніж купування дипломів та освіта «для галочки».




 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
Український вчитель Артур Пройдаков потрапив до десятки найкращих педагогів світу

 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
Хлопцям це подобається
Університети продовжують заробляти на ухилянтах – нові рекорди воєнного часу


 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
В Україні створять 100 навчально-практичних центрів на базі закладів профосвіти
У проєкті державного бюджету на 2024 рік на це передбачено 500 мільйонів гривень.


 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
Студенти, які перебувають за кордоном, не отримуватимуть стипендії, – Міносвіти
"Ми маємо допомогти студентам, які залишилися в країні".


 

debugger

Moderator
Команда форуму
Реєстрація
27.02.09
Місто
Киев
Законопроєкт дасть змогу молоді з тимчасово окупованих територій продовжити навчання та здобуття фаху.
Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9591 про визнання результатів навчання людей, які проживають на окупованих територіях. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у вівторок, 21 листопада.

За його інформацією, за відповідне рішення проголосували 264 народні депутати.

Своєю чергою, народний депутат Олексій Гончаренко зауважив про важливість цього законопроєкту.

«Передбачається: можливість атестації для визнання освітніх результатів осіб, які навчалися на тимчасово окупованих територіях України; визнання до 75% освітніх кредитів ЄКТС для здобуття вищої освіти; особливі умови атестації для деяких спеціальностей та рівнів освіти», розповів він.

«Важливо, щоб молоді люди з тимчасово окупованих території мали змогу вчитися в Україні», додав Гончаренко.

Представниця президента України у Криму Таміла Ташева повідомила, що завдяки цьому закону створять механізм оцінювання результатів навчання осіб, які здобули освіту на тимчасово окупованих територіях. Вони зможуть продовжити навчання в українських освітніх закладах або здобути в них певний науковий ступінь.

Ташева також зазначила, що уряд має створити перелік спеціальностей, за якими можна буде проводити атестацію, а також перелік таких, за якими атестація заборонятиметься.

Представниця президента у Криму наголосила, що ухвалення цього закону дасть можливість після деокупації територій уникнути «кадрового голоду» в Україні. Кваліфіковані спеціалісти також зможуть долучитися до галузей економіки, де є нестача працівників.

Народний депутат, член комітету з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук зазначив, що ухвалення цього законопроєкту — «потужний сигнал для всіх українців на окупованих територіях». За словами Грищука, законопроєкт передбачає до 75% освітніх кредитів ЄКТС для здобуття вищої освіти, а також обовʼязкове вивчення історії України та української мови.

Уточнимо, у першому читанні законопроєкт схвалили 23 серпня. Підтримати його тоді запропонували правозахисні організації України.

Правозахисники акцентували на тому, що сотні українських дітей за понад дев’ять років змушені здобувати освіту на окупованих росіянами територіях. Проте через те, що Україна не визнає документи про їхню освіту, вони стикаються з проблемами під час працевлаштування або продовження навчання.
Цікаво, а такий «професиональный колледж» теж?
 

debugger

Moderator
Команда форуму
Реєстрація
27.02.09
Місто
Киев
Буде гільдія магів реєстр наставників у сфері езотеричної освіти Міністерства освіти і науки України. Але це не точно.
Народний депутат від «Слуги народу» Сергій Гривко, відомий своїми законодавчими фрік-ініціативами на кшталт велогенераторів для українських в'язнів, зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, яким пропонує внести зміни до Закону України «Про освіту» і запровадити «правове регулювання відносин у сфері езотеричної освіти». Законопроєкт №10283 був зареєстрований 23 листопада, повідомляє ІМІ.

Метою цього законопроєкту нібито є «запровадження правового регулювання відносин у сфері езотеричної освіти, сприяння захисту прав та інтересів усіх учасників зазначених відносин, визначення базових правил ведення діяльності у сфері езотеричної освіти та забезпечення дотримання вимог законодавства України (податкового, трудового, у сфері регулювання підприємницької діяльності, захисту прав споживачів тощо) суб’єктами діяльності під час здійснення езотеричної освіти».

Законопроєкт запроваджує термін «езотерична освіта» (напрямки — астрологія, тарологія, нумерологія, рунологія, екстрасенсорика, знахарство, цілительство, йога та інші сфери духовних, енергетичних та фізичних практик).

Суб’єкти, які надають езотеричну освіту та мають статус фізичної особи – підприємця або іншої самозайнятої особи, можуть добровільно додатися до реєстру наставників у сфері езотеричної освіти Міністерства освіти і науки України.

Особи, включені до реєстру наставників, на законодавчому рівні наділяються певними правами:

  • зможуть проводити тренінги, навчальні курси та інші освітні заходи на підставі самостійно розроблених освітніх програм;
  • зможуть видавати своїм учням дипломи встановленої форми про отримання відповідних знань та досвіду у визначеній сфері езотеричної освіти;
  • зможуть захистити свою ділову репутацію;
  • матимуть право на об’єкти інтелектуальної власності у сфері езотеричної освіти;
  • зможуть утворювати заклади освіти у порядку, встановленому чинним законодавством України;
  • використовувати у своїй діяльності терміни «школа езотерики/езотерична школа», «інститут езотерики/езотеричний інститут» та «академія езотерики/езотерична академія».
Водночас такі особи, за задумом нардепа, матимуть і визначені законом зобов’язання:

  • обов’язки, передбачені ч. 2 ст. 54 Закону України «Про освіту» для педагогічних працівників;
  • заборону здійснювати у будь-якій формі виготовлення, зберігання та розповсюдження інформації з пропагандою культу насильства і жорстокості, расової, національної чи релігійної нетерпимості та дискримінації, а також будь-яким іншим способом поширювати вказані ідеї серед населення.
Ініціатор законопроєкту зазначає, що ринок езотеричних послуг жодним чином не врегульований, а тому «доброчесні езотерики» («Детектор Медіа» навіть не уявляє, що законодавець має на увазі під цим терміном) не захищені у своїй діяльності.

«У реаліях сьогодення практично кожний бажаючий може назвати себе провидцем чи езотериком (не маючи відповідних знань і досвіду), обманювати людей і заробляти на цьому. ... Це відкриває поле для діяльності шахраїв, і люди, які звертаються за такими послугами, можуть бути ошукані. У свою чергу, держава не отримує надходжень у вигляді податків та зборів від провадження суб’єктами відповідної підприємницької діяльності. Зважаючи на викладене вище, вбачається потреба у запровадженні державного регулювання процесів у зазначеній сфері», — пишуть автори законопроєкту.
 

debugger

Moderator
Команда форуму
Реєстрація
27.02.09
Місто
Киев
На платформі можна буде проходити онлайн-курси провідних університетів світу українською безкоштовно.
Освітня платформа Prometheus запускає Всесвітній онлайн-університет, де можна буде проходити онлайн-курси провідних університетів світу українською мовою. Про це повідомила пресслужба платформи.
Протягом наступних трьох років Prometheus першим в Україні перекладе українською мовою та зробить 50 найкращих світових онлайн-курсів доступними на своїй платформі безплатно.
Проєкт включає програми від Гарвардського університету, Массачусетського технологічного інституту, університетів Мічигану, Дюка, Джонса Гопкінса, Іллінойсу та Каліфорнійського університету.
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
Проректора одного зі столичних вишів правоохоронці підозрюють у хабарництві
47-річного професора затримали безпосередньо під час передачі йому грошей.


 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
У Києві просіла частина стіни дитсадка. Ймовірно, через порушення норм під час будівництва укриття
Правоохоронці відкрили провадження.


Офіційний Telegram-канал Київської міської військової адміністрації.
Аварія в закладі дошкільної освіти.

В одному з дошкільних навчальних закладів Шевченківського району сталася аварія. За попередньою інформацією, просіла частина стіни будівлі садочку. Зараз триває обстеження закладу фахівцями аби об’єктивно встановити реальні масштаби пошкоджень та згодом спланувати строки відновлення.

За попередніми даними, в цьому дитячому садочку будувалося укриття, ймовірно, підрядна організація порушила будівельні норми, які могли і призвести до таких наслідків. Але остаточно, причини, які призвели до аварії, з’ясують слідчі районного управління поліції, вже відкрито відповідне провадження.

1703764786301.png
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
Просідання будівлі дитсадка в Києві: підрядник роботи з капремонту укриття не виконав і пошкодив об’єкт, – слідство
Водночас чиновники Шевченківської РДА провели повну оплату по договору з підрядником на понад 1,5 млн грн.



Службові особи Шевченківської РДА та підрядник підписали акти приймання-передачі виконаних робіт та провели повну оплату по договору. Водночас, роботи не виконані, а сам об’єкт будівництва зазнав пошкоджень.

За попередніми даними, причиною деформації стін будівлі стала виїмка ґрунту під будівлею для облаштування споруди цивільного захисту. Можливою передумовою цього могли послужити прорахунки при розробці проєктно-кошторисної документації або ж ухилення підрядниками від проєкту капітального ремонту під час безпосереднього виконання робіт.

Підрядник є переможцем ще двох аналогічних процедур публічних закупівель, проведених Управлінням містобудування, архітектури та землекористування Шевченківської РДА у 2023 році, оплати проведено у повному обсязі.
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
Уряд пропонує змінити підхід вищої освіти: впровадити гранти і навчання у кредит
Державне замовлення і навчання за контрактом теж залишаться.



Уряд пропонує парламенту законопроєкт, який передбачає, що у майбутньому студенти зможуть навчатися за рахунок державного замовлення, державних грантів, пільгових кредитів, а також на контрактній формі навчання.

Гранти будуть двох форматів: які повністю та частково покривають навчання. Розмір гранту визначатиметься за результатами ЗНО/НМТ.

Якість освіти – це створить конкуренцію між університетами за студентів. Ринкова конкуренція сприятиме покращенню якості освіти. Заклади освіти робитимуть усе для того, щоб залучити талановитих студентів.

Свободу вибору – можливість для студентів самостійно формувати індивідуальну освітню траєкторію та не обмежувати свій вибір наявністю місць державного чи регіонального замовлення.

Доступність – вища освіта за підтримки держави стане доступною для більшої кількості українців, студенти зможуть отримати гранти від держави на навчання.

1704478715121.png

1704478725937.png

1704478737113.png

1704478748307.png
 

protoss

Ен таро Адун!
Реєстрація
07.04.10
Місто
Іршава / Ужгород
Телефон
Samsung S21FE (050/067)
Вирішили таки добити освіту в регіонах. До Києва та Львова поїдуть всі студенти з грантами.
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
Вирішили таки добити освіту в регіонах.
Кому та освіта потрібна, наприклад якийсь Великозадрипанецький державний педагогічний університет, який по правді кажучи навіть на коледж не витягує за рівнем надання освіти, зате університет, ще й державний. Навіщо в таке вливати кошти держави? Перепрофілювати на якийсь спеціалізований коледж і хай готує спеціалістів, потрібних державі, якщо не може конкурувати за рівнем з іншими вузами, що готують за такими ж спеціальностями
 

debugger

Moderator
Команда форуму
Реєстрація
27.02.09
Місто
Киев
Уряд пропонує змінити підхід вищої освіти: впровадити гранти і навчання у кредит
Шкода, що йде відмова від пізньорадянського та пострадянського принципу освіти: будеш гарно вчитись у школі, здаси іспити і підеш вчитись безкоштовно у державному ВНЗ на того, кого хочеш, ще й зі стипендією, якщо і там гарно вчитись. Ще треба було відпрацювати кілька років, але останні десятиліття це було формальністю, принести довідку з того місця, де сам вже влаштувався і працюєш. Все решта: контракти, приватні ВНЗ були в доповнення до цього, але не чіпали основи. Як і зміна іспитів на ЗНО.
А тепер вже не на кожну спеціальність так можна буде. Хоча, і раніше на деяких модних було 1-2 бюджетних місця.
 
Зверху