Корупція в Україні

debugger

Moderator
Команда форуму
Реєстрація
27.02.09
Місто
Киев
17 січня 2024 року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) здійснило щоквартальний переказ чотирьом політичним партіям, представленим у парламенті, кошти на фінансування статутної діяльності.
Про це свідчать дані Єдиного порталу використання публічних коштів Spending.gov.ua.
Найбільшу суму отримала політична партія "Слуга народу" – 122,57 млн грн. Далі розмістились: "Європейська солідарність" – загалом 35,38 млн грн (двома платежами); "Всеукраїнське об'єднання Батьківщина" – 23,25 млн грн; та "Голос" – загалом 28,91 млн грн (двома платежами).
Таким чином, загальна сума коштів платників податків, які направили на фінансування партій сягнула 210 млн грн.
Зазначимо, що згадані суми – лише чверть від того, скільки отримають партії протягом року. Річ у тім, що платежі на фінансування їхньої діяльності здійснюються щокварталу.
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
НАБУ і САП повідомили про підозру у недостовірному декларуванні нардепу Маріковському
Правоохоронці уточнили, що вартість криптоактиву, який свідомо недостовірно задекларував підозрюваний, оцінена експертами у 24,6 млн гривень.


 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
Директора "Львівського арсеналу" ВАКС відправив під домашній арешт
Після відкриття кримінального провадження Збітнєв пішов на співпрацю зі слідством.


Центр протидії корупції
ВАКС призначив запобіжний захід директору Львівського арсеналу Збітнєву

Слідча суддя ВАКС Катерина Сікора застосувала до директора «Львівського арсеналу» Юрія Збітнєва запобіжний захід у вигляді домашнього арешту із забороною покидати визначене в ухвалі житло з 12 години дня до 8 години ранку.

Також Збітнєв повинен буде дотримуватися ряду обов'язків, зокрема здати закордонні паспорти, утриматися від спілкування з визначеними слідством особами, а також носити електронний браслет.

Прокурор ОГП просив призначити варту із заставою у понад 268 млн грн. Захист же натомість просив не призначати запобіжний захід узагалі або призначити домашній арешт на 20 годин щодоби: з 12 години дня до 8 години ранку наступного дня.

За версією слідства, Юрій Збітнєв у цій ймовірній схемі відповідав за:

📍укладення контракту із словацьким посередником, компанією Sevotech;
📍надсилання комерційної пропозиції до Міноборони, підписання контракту з Міноборони на 100 тисяч мін та додаткової угоди до неї;
📍надсилання листів, необхідних для їх укладення та здійснення передоплати, а також в подальшому здійснення перерахунку 35% із сплаченої передоплати на рахунки компанії Sevotech.

У листопаді 2022 року Міноборони перерахувало 1,34 млрд грн передоплати на рахунок «Львівського арсеналу», що складало 97% від вартості всього контракту. Львівський арсенал за цим контрактом мав отримати 3%.

Після отримання передоплати «Львівський арсенал» перерахував кошти із рахунку у державному Укргазбанку на свій же рахунок у приватному Аккорд банку. Зробили це нібито через те, що у приватному банку були кращі відсотки на залишок (так званий "нічний кредит").

Далі частину коштів у розмірі 3,6 млн доларів та 9,1 млн євро перевели на Sevotech. Більша частина з них потім пішла на рахунки хорватської компанії «WDG promet», яку зареєстрували лише 29 липня 2022 року. Зараз ці гроші зникли і жодної міни поставлено так і не було.

Після відкриття кримінального провадження щодо закупівлі мін, Збітнєв пішов на співробітництво зі слідством. Він пояснив, що на співпрацю пішов, так як слідчі розповіли йому про можливу корупцію під час укладання та виконання контракту.

Збітнєв сказав, що для нього було важливо виконати контракт, але у нього був сумнів у наявності мін на хорватському заводі на всю суму, тому він перерахував на Sevotech лише 35%.

За словами Збітнєва, при цьому від нього вимагали 100% передоплати як словацький контрагент, так і люди в України. В ході однієї із записаних розмов звучала фраза про те, що посадовець Міноборони Олександр Лієв нібито вимагав "либо платить на Sevotech все туда, либо возвращать обратно".

Уже коли стало зрозуміло, що поставки мін з Хорватії не буде, Збітнєв знайшов іншого постачальника з Північної Македонії. Однак суд арештував понад 818 млн грн залишку на рахунках компанії. При цьому до арешту Збітнєв міг протягом кількох місяців в будь-який момент перерахувати кошти з рахунків, але не робив цього.

За словами Збітнєва, інші спецекспортери готові були зробити поставку мін на залишок, але тодішній в.о. директора департаменту Міноборони Нахкур нібито сказав: "або Sevotech, або ніхто".

Зі сторони Львівського арсеналу супроводжував угоду по мінах і проводив більшість контактів з чиновниками Міноборони заступник Збітнєва, Сахненко.

Останній нібито також підшукував компанії для реалізації схеми та схиляв Збітнєва на укладення контракту.

За словами прокурора, Сахненко не судимий, але неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності. Розгляд клопотання по запобіжному щодо Сахненка вже двічі переносили, так як він після підозри ліг до лікарні.
 

Гудзак

Хатуль мелумад - тварина типу кіт, що йде ланцюгом
Реєстрація
29.01.14
Місто
Першотравенськ (Січеславщина)
Телефон
Moto G9+; Moto G5+

Так и хочется спросить, почти как "буревестник революции": "С кем вы, мастера культуры, тобто ментуры?"
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
ДБР заарештувало майно сім'ї Гринкевичів і взялося за нерухомість Морозюк
Підозри у справі були повідомлені в середині січня 2024 року п’ятьом особам.


Post automatically merged:

Пашинський заявив про обшуки СБУ і НАБУ по справі про передачу пального Курченка армії
Він сказав, що зі слідчими діями прийшли до нього додому.


 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
НАБУ заявило про викриття завдання збитків на "паливі Курченка". Підозрюють експосадовця адміністрації президента
Йдеться про Сергія Пашинського і реалізації палива олігарха Курченка.



1707767565422.png
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
Ексчиновника Міноборони Лієва взяли під варту з можливістю внести заставу
Розмір застави становить 50 млн грн, прокуратура просила 268 млн грн.


Центр протидії корупції
Апеляція ВАКС взяла Лієва під варту

Судді апеляції частково задовольнили скаргу прокурора та застосували до колишнього в.о директора департаменту Міноборони Олександра Лієва запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Лієва взяли під варту у залі суду. Строк тримання під вартою до 8 квітня включно. Розмір альтернативної застави становить 50 млн грн.

У разі внесення застави на Лієва буде покладено ряд обов'язків, зокрема носіння електронного браслету та здачу закордонних паспортів.

Рішення ухвалили судді Даниїла Чорненька, Сергій Боднар та Ігор Панаід.

⭕️ Йдеться про справ щодо укладення контракту між Міноборони та компанією "Львівський арсенал" на поставку 100 тисяч мінних пострілів. У листопаді 2022 року Міноборони перерахувало «Львівському арсеналу» 1,34 млрд грн передоплати.

Далі «Львівський арсенал» перерахував частину коштів у 3,6 млн доларів та 9,1 млн євро на словацького посередника, компанію Sevotech.

Більша частина з них потім пішла на рахунки ще одного посередника, хорватської компанії «WDG promet». Зараз ці гроші зникли і жодної міни поставлено так і не було.

Під час засідання стало відомо, що підслідність у справі вже змінили із Нацполіції на НАБУ. Сторону обвинувачення представляв прокурор Офісу генпрокурора, який подавав апеляційну скаргу.

За словами захисту, підписана Лієвим угода була повністю законною, не порушувала жодний нормативно-правовий акт, а процедура її укладення не відрізнялася від інших 420 угод, які підписував Лієв за час свого перебування на посаді.

Сам Лієв в ході засідання наголошував на тому, що ніякої змови бути не могло, адже він не був знайомий із директором «Львівського арсеналу» Юрієм Збітнєвим, бачився з ним лише один раз уже після укладення контрактів.

Прокурор натомість вказував, що зі сторони «Львівського арсеналу» супроводжував угоду щодо мін і проводив більшість контактів з чиновниками Міноборони не Збітнєв, а його заступник Сахненко.

Останній нібито підшукував компанії для реалізації схеми та схиляв Збітнєва на укладення контракту. Сахненко нібито є давнім знайомим Лієва і саме через цей зв'язок Сахненка призначили у «Львівський арсенал», бо це призначення давало компанії «зелене світло» у Міноборони.

Лієв повністю заперечував будь-які порушення у власних діях і стверджував, шо посадовці Міноборони ніяким чином не причетні до непоставок товару.

Він припустив, що у певний момент щось могло піти не так у господарських відносинах «Львівського арсеналу», компаній Sevotech, WDG та хорватського заводу, який виготовляв міни. Він вважає, що з цим треба дійсно розбиратися, однак жодного стосунку посадовці Міноборони до цих відносин не мали і мати не могли.

Прокурор ОГП просив призначити варту із заставою у понад 268 млн грн.
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
НАБУ підтвердило існування корупційної схеми у закупівлі харчування міністерством оборони
Постачальники мають змогу зловживати на формуванні ходових товарів.


НАБУ
🥔Закупівлі продуктів Міноборони: розслідування триває

✅В межах розслідування кримінального провадження щодо закупівлі Міністерством оборони України послуги з організації харчування детективи Національного бюро підтвердили факти існування корупційної схеми, яка дозволяє значно завищувати ціни на певні категорії продуктів. Таким чином недоброчесні постачальники отримують надприбутки та фактично наживаються на армії під час повномасштабної агресії рф.

🥚Застосування наявної системи закупівель дозволяє постачальникам вдаватися до зловживань при формуванні ціни на ходові групи продуктів: яйця продають втридорога, а лосось або лохину, які не побачиш в раціоні військових, – за цінами, в рази нижче ринкових.

📦Аби підтвердити факти зловживань, детективи вилучають та опрацьовують величезний масив первинних документів складського обліку військових частин, одержувачів послуги, що необхідно для встановлення обсягів постачання всіх найменувань продуктів за каталогом.

🕵️‍♀️Наразі призначено низку експертиз, триває збір додаткових матеріалів.

🙏Окремо дякуємо Державній аудиторській службі за кооперацію та сподіваємося на подальшу співпрацю.

🗣Національне бюро розуміє важливість цього розслідування та суспільний резонанс навколо нього, а тому і надалі інформуватиме про його перебіг.
 

yahoo

username
Реєстрація
21.11.09
Місто
Kharkiv
Телефон
Poco M3 Pro

Вищий антикорупційний суд продовжив термін тримання під вартою для колишнього голови Державної фіскальної служби Романа Насірова до 14 квітня, а суму застави зменшив зі 100 млн грн до 70 млн грн.
Насіров перебуває під вартою з жовтня 2022 року. Суму застави для нього спочатку встановили на рівні 523 млн грн, але потім поступово почали зменшувати, і зараз вона уже у сім разів нижча, ніж на початку.

Насірова обвинувачують в отриманні найбільшого в історії України викритого хабаря – 722 млн грн в еквіваленті. За цим епізодом йому загрожує від 8 до 12 років згідно з ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу (отримання хабаря).
 
Реєстрація
18.09.12
Місто
Kyiv
Дивно, що правоохоронці не зацікавилися такою "черешнею" :)


«Слуга народу» Крейденко пояснив придбання нової квартири у центрі Києва доходами батьків від продажу черешні
Народний депутат від «Слуги народу» Володимир Крейденко під час повномасштабного вторгнення переїхав до нової квартири у одному з нових житлових комплексів на Печерську. Вперше згадка про нове помешкання з’явилася в соцмережах дружини нардепа ще наприкінці 2022 року, але у декларації Крейденка за 2022 рік воно відсутнє.
Журналісти Bihus.Info з’ясували, що власником житла з осені 2022 року є батько нардепа. Квартира, площею у 111 квадратних метрів, мала б обійтися орієнтовно у $200 тисяч. Сам депутат визнав, що справді змінив житло. Але нібито переїхав жити до квартири батька лише у січні 2023 року, а до цього лише бував там в гостях, тому у декларації за 2022 рік її не вказав. Крейденко пояснив, що його батьком мав кошти на придбання такої квартири, бо продав будинок у Мелітополі, а також займався торгівлею черешнею. https://biz.censor.net/n3476749
 
Реєстрація
30.09.08
Місто
Вінниця
Телефон
Xiaomi 12 Lite
Брат Киви? Кива, правда, на жомовій ямі норм бабла підняв, а цей на черешні. А скільки ще таких, до яких bihus не добрався?
 
Реєстрація
18.09.12
Місто
Kyiv
Після "черешні" на допомогу прийшли "бджоли" або які талановиті "Слуги Зеленського".
І знову ж питання - чому це не цікавить правоохоронців?!!

Слуга народу" Литвиненко їздить на елітному автомобілі свого помічника, який пояснив його придбання доходами від бджолярства
Сам Литвиненко підтвердив, що машину він орендує у власного помічника. Офіційно це авто належить помічнику нардепа Михайлу Щербану, який у розмові з журналістами не зміг згадати, у скільки йому обійшлась машина. Натомість він розповів, що гроші на неї збирали усією сім’єю: і дружина допомагала, і батьки. За словами чоловіка, заробити на авто допомогло також бджолярство.
Ринкова вартість такого Toyota Land Cruiser становить $60-70 тисяч. Журналістам не вдалося знайти інформації про значні статки чи великий бізнес Щербана, а сам Литвиненко каже, що його помічник займається "волонтерською діяльністю".
 
Реєстрація
18.09.12
Місто
Kyiv
Прокурор, голова адміністрації, голова АМКУ, якого призначили "Слуги Зеленського":


"Слуги народу" навідріз відмовляються коментувати корупційний скандал з главою АМКУ Кириленком, за призначення якого самі ж проголосували, - журналістка Лазур Джерело: https://censor.net/ua/n3480210


Родина голови АМКУ Кириленка за 4 роки придбала майна на 70 млн грн, - ЗМІ. ФОТО Джерело: https://censor.net/ua/p3479995

 
Реєстрація
18.09.12
Місто
Kyiv
Генеральний прокурор України Андрій Костін за 2023 рік був за кордоном 13 разів
Більше ніж раз на місяць.
А за 3 місяці 2024 року був вже аж 4 рази.
Скільки нагальних справ за кордоном у Генпрокурора Костіна.

 

plebis

why so serious?
Команда форуму
Реєстрація
26.10.07
Місто
Київ
Телефон
OnePlus 10 pro
Генеральний прокурор України Андрій Костін за 2023 рік був за кордоном 13 разів
В мене є колеги, які разів 5 виїзжали у відрядження, у ген.прокурора мабуть більше контактів має бути. Тупий нахрюк, із-за таких інші, не тупі, обезцінюються і виглядають як ниття порохоботів.
Даю підказку, коли ти читаєш і транслюєш оцього довбойоба
це неминуче.
 

debugger

Moderator
Команда форуму
Реєстрація
27.02.09
Місто
Киев
В цьому випадку
ниття порохоботів
має деякий сенс, бо ген. прокурора можна порівняти не з пересічним громадянином, з невипусканням яких всі змирились, а з тим самим Порошенком, в якого теж є контакти і бувають державні справи за кордоном (часом, може, навіть і корисніші за прокурорські) і якого теж не пускають.
 

plebis

why so serious?
Команда форуму
Реєстрація
26.10.07
Місто
Київ
Телефон
OnePlus 10 pro
а з тим самим Порошенком, в якого теж є контакти і бувають державні справи за кордоном (часом, може, навіть і корисніші за прокурорські)
Ну це тоді перетворюється в "поки Ахмєтов не сидить". Ген.прокурор - це ключова державна посада, тому те що, він їздить - не питання взагалі. Те що не випускають Порошенка - це очевидне нице зелене гівно, але це окреме питання, питань до того, що державні діячі на ключових посадах їздять не може бути. І, повторюсь, таке тільки знецінює купу інших, реальних, питань до влади і збиває фокус. Що в свою чергу призводить до найбільшої проблеми в політичному сприйнятті пересічного - думки що всі у владі завжди підараси, тому що Ахмєтов не сидить. І це довгостроково страшніше ніж зелена влада, бо навіть при новому, ідеально сферичному гетьмані в вакуумі, буде те саме і знов будуть вибирати крикунів.
 
Останнє редагування:

RifleR

👻👻👻
Реєстрація
14.03.09
Місто
Київ
Телефон
iPhone, Samsung
має деякий сенс, бо ген. прокурора можна порівняти не з пересічним громадянином, з невипусканням яких всі змирились, а з тим самим Порошенком, в якого теж є контакти і бувають державні справи за кордоном (часом, може, навіть і корисніші за прокурорські) і якого теж не пускають
наскільки розумію, саме Костін займається міжнародним трибуналом від української сторони, тож нападки на нього за часті виїзди за кордон - таки певна маніпуляція.
 

cds

Реєстрація
16.04.16
Місто
Днепр
Телефон
Pixel 4a, Nokia 515
має деякий сенс, бо ген. прокурора можна порівняти не з пересічним громадянином, з невипусканням яких всі змирились, а з тим самим Порошенком, в якого теж є контакти і бувають державні справи за кордоном (часом, може, навіть і корисніші за прокурорські) і якого теж не пускають
наскільки розумію, саме Костін займається міжнародним трибуналом від української сторони, тож нападки на нього за часті виїзди за кордон - таки певна маніпуляція.
На уровне сплетен, как раз заграница и куда же без МЗС
На Банковій подумують звільнити генпрокурора Костіна
Розглядається варіант про призначення Костіна послом у Нідерланди, якщо партнери погодяться, щоб нинішній генпрокурор сфокусував свою роботу на міжнародному трибуналі щодо злочинів Росії в Україні.
 
Зверху